STUDENTENWAGENS

Betaalbare huisvesting voor jongeren en studenten.
Studentenwagen 27.500 € incl. BTW
Studentenwagens zijn leuk, duurzaam, mooi en veel handiger en ruimer dan men denkt. Studenten die de keus hebben tussen een aangepaste, gestapelde container of een woonwagen zullen in de meeste gevallen voor een woonwagen kiezen. We hebben de afgelopen jaren aan diverse hotels, chambre d'hotes en campings wagens verkocht en overal zijn de reacties (zeer) positief. We hebben ook een paar klanten die permanent in hun wagens wonen en ook zij zijn enthousiast. Hier bij ons op het erf in de Franse Ardeche verhuren we al 18 jaar wagens (chambre d'hôtes/camping) dus kwa woonwagens weten we precies wat mensen willen. Zie ook www.roulottes.nl

Als de student, ipv 400 € huur betalen, een hypotheekje voor 27.500 € aflost is hij/zij over een jaar of 3 eigenaar en kan na zijn studie de wagen verkopen of meenemen. Als de student eigenaar is, moet hij voor die wagen zorgen en zelf het onderhoud doen of een onderhoudscontract met de bouwers afsluiten. Eigenlijk hoeven gemeenten alleen maar een stuk grond in bruikleen te geven / perceeltjes te verhuren waarop de wagens geplaatst kunnen worden en 'even' de basisvoorzieningen aanleggen . In vrijwel elke stad liggen stukken grond braak waarop ooit gebouwd gaat worden, alleen zijn momenteel veel bouwprojecten uitgesteld zodat het aan plek niet ontbreekt. Waarschijnlijk zijn er in de meeste grote steden zomaar 5 locaties te vinden waar in totaal een paar honderd wagens kunnen staan. In een stadscentrum zijn water en licht nooit ver weg. En als de wagens na verloop van tijd wel in de weg staan kunnen ze heel gemakkelijk naar een andere plek gesleept worden.

Als we toch bezig zijn moet er kwa betaalbare woningen en werkgelegenheid ook gekeken worden naar woonboten en demontabele huizen. Demontabele huizen kunnen mee verhuizen als de eigenaren elders gaan studeren of werken. Onze datcha bijvoorbeeld kan door 2 personen in 1 week opgebouwd worden terwijl het demonteren maar 3 dagen kost (zie datchas.com). Dit kan overigens nog beter en sneller als het huis speciaal voor dat doel ontworpen wordt.

Het werkgelegenheidsverhaal hoeft nauwelijks uitgelegd te worden. Hoe soepeler de gemeente is hoe meer wagens (en woonboten en demontabele huizen/datcha's) er verkocht kunnen worden en hoe meer werk er komt.
1 woonwagen is ongeveer 1000 uur werk, afhankelijk van gewenste opties en efficient gereedschap in de werkplaats. Een kleine (50m2) datcha is ongeveer 3500 uur werk, en de prijs komt dan op +- 60.000 €.
Hout is een erg mooi bouwmateriaal en ecologisch verantwoord en gemakkelijk te verwerken en in jaren niet zo 'goedkoop' geweest.

Voordelen voor studenten:
- betaalbare en sfeervolle, mobiele huisvesting in of vlakbij een stadscentrum
- student betaalt geen huur maar lost hypotheek af en is na 3 of 4 jaar eigenaar en kan dan doen met de wagen wat hij wil (meenemen of doorverkopen)

Voordelen voor gemeentes:
- heel weinig investeren in betaalbare studenten huisvesting
- bij veel verkoop zullen plaatselijke (sociale) houtwerkplaatsen veel werk hebben
- braakliggende stukken grond zullen bewoond worden wat de buurt ten goede komt
- als er op terreinen gebouwd gaat worden zijn de wagens snel en gemakkelijk te verplaatsen

We hebben veel verstand van woonwagens en huizen maar gemeentes zullen het 'papierwerk' zoals vergunningen in orde moeten maken.
Voor meer informatie kunt u elders op onze site terecht en bellen of mailen kan natuurlijk ook altijd.
We hopen snel van u te horen, met vriendelijke groet, Kees Hoekstra


.