Utilisation et entretien : la traduction ICI en quelques jours!
Gebruik- en onderhoudtips voor uw nieuwe woonwagen

 
Uw nieuwe woonwagen is met veel liefde en vakkennis gebouwd. Er zit ruim vijftien jaar ervaring in.
In 1990 restaureerden wij onze eerste oude wagen, vanaf ‘95 fabriceren wij nieuwe woonwagens. Ondertussen hebben wij meer dan 40 nieuwe wagens gebouwd en de kwaliteit is gewoon goed maar een beetje onderhoud is nodig.
- Uw nieuwe wagen moet nog één laag beits krijgen. Wij adviseren voor binnen en buiten glansbeits. Dat beschermt goed en uw wagen wordt er nog mooier van.
- Laat uw wagen niet zomaar een half jaar ergens buiten staan. Binnen stallen in de winter is uiteraard het beste, als dat niet kan, trek er dan een zo groot mogelijk zeil over. Bij ons in de Ardeche staan de wagens wel het hele jaar buiten - zonder zeil - en dat kan dus wel maar betekent dat er iets meer onderhoud gepleegd moet worden.
- Houd de dakgoten schoon en prik indien nodig de afvoerpijpjes door, vooral in de herfst en in de winter.
- Plaats in niet regelmatig gebruikte (gestookte) wagens een Bison vochtvreter of een plastic bak met zout en rijst (50/50).
- Af en toe stoken (elektries kacheltje met thermostaat en tijdklok bijvoorbeeld) en tegelijkertijd een beetje ventileren is ook erg goed voor het behoud van uw wagen.
- Kachel. Als u een oud potkacheltje koopt, controleer dan in de winkel of brocante of de kachel nergens doorgeroest is. Controleer ook of er in de stenen binnenwand geen stukken ontbreken. Voordat u de kachel in de wagen plaatst is het verstandig eerst even buiten proef te stoken, met een meter pijp erop, om nogmaals de kachel op lekkages te controleren.
Stop de kachel niet te vol. Zowel het ijzer als de stenen binnenwand moeten eerst warm worden voordat ze warmte afgeven.
Zorg dat de afvoerpijp goed vast zit op de kachel en zet de 80 mm (of 90) pijp d.m.v. 3 schroeven op 120 graden gecentreerd vast in de 100 mm dakpijp. Indien nodig de pijp ook halverwege nog een keer vastzetten zodat de pijp nergens het hout raakt. Als u uw wagen verplaatst heeft, controleer dan of de pijp nog op zijn plaats zit.
- Neem in het geval van lekkage direct maatregelen. Het gebeurt niet vaak maar hout is ‘levend’ materiaal dus kunnen wij geen 100% waterdichtheid garanderen voor de komende 40 jaar. Spoor de lekkage op en trek de kitspuit er langs (goede kit is o.a. in bruin en wit te verkrijgen bij de bouwmarkten. Neem wat extra tuitjes mee want die verdrogen snel terwijl de kit in de tube vaak nog goed is.). Als dat, bijvoorbeeld bij slecht weer, niet direct kan, trek dan een groot zeil over het dak. Dat is ook een goede voorzorgsmaatregel als u weet dat u de wagen langere tijd niet zal gebruiken.
- Banden gaan lang mee. Het is niet nodig de wagen te stutten om zo de banden van de (vochtige) grond te houden. Het is ook niet nodig om platen voor de wielen te plaatsen tegen fel zonlicht. Wel zult u de banden 1 a 2 keer per jaar op spanning moeten brengen (2,5 a 3 atmosfeer). Daarvoor zijn in de automaterialenhandel goede voetpompen te koop.
Houd beits en verflagen goed in de gaten. Tijdig licht opschuren en een nieuwe laag aanbrengen voorkomt problemen en bespaart u veel werk op de lange termijn.
Bespaar niet op de kwaliteit van beits en/of verf. Moderne verf en/of beitslagen kunnen wel 5 jaar goed blijven. Volg de adviezen van de fabrikanten op de diverse verpakkingen op. U zult zien dat de kant die de meeste zon krijgt iets meer onderhoud vraagt.
- Met het juiste onderhoud gaat een woonwagen wel 40 jaar (of nog langer!) mee terwijl de wagen waarschijnlijk zijn waarde behoudt. En het model veroudert ook niet!

Veel plezier met uw woonwagen,

Kees Hoekstra